Gå til hovedindhold
Bosch i Danmark
Nyheder

Bosch øger omsætning og resultat - Regnskabsåret 2021

Bosch øger omsætning og resultat - 2021

09.02.2022

Dr. Stefan Hartung: "Klimaindsats driver vores forretning fremad – fra mobilitetsløsninger og industriel automatisering til byggeteknologi og husholdningsapparater. Og takket være netværksforbundne muligheder og kunstig intelligens vil energieffektiviteten fortsat forbedre sig".

Vi udvider vores position på markedet for bilsoftware

Stuttgart, Tyskland – Bosch-koncernen øgede sin omsætning og resultat betydeligt i 2021. Ifølge de foreløbige tal steg den samlede omsætning 10 procent til 78,8 mia. euro. Efter justering for valutakurseffekter var omsætningsvæksten på 11 procent. Driftsresultatet før renter og skat (EBIT) steg med mere end det halve og nåede op på 3,2 mia. euro. EBIT-marginen fra drift forventes derfor at blive omkring 4 procent sammenlignet med 2,8 procent det foregående år.

"Vores forretning klarede sig meget bedre i 2021 end forventet", sagde Dr. Stefan Hartung, formand for direktionen hos Robert Bosch GmbH, ved præsentationen af virksomhedens foreløbige nøgletal. "Vi var i stand til at overgå vores prognoser på trods af mange udfordringer som omkostninger i forbindelse med forsyningsproblemer og prisstigninger på råvarer".

Forretningssuccesen blev også i høj grad formet af "solidaritet i tider med begrænset socialt samvær", som han sagde det. "Jeg vil gerne takke vores medarbejdere for deres engagement og vores kunder, leverandører og samarbejdspartnere for deres tillid", sagde Hartung. "Bosch er en teknologisk pioner på mange områder, og det ønsker vi at bevare". Virksomheden fortsætter med at investere store summer på strategisk vigtige områder, herunder i alt ca. 1 mia. euro i mikroelektronik og elektromobilitet alene i år.

Samtidig fokuserer Bosch i stigende grad på partnerskaber såsom den nyligt annoncerede alliance med Volkswagen inden for automatiseret kørsel.

"Klimaindsats driver vores forretning fremad – fra mobilitetsløsninger og industriel automatisering til byggeteknologi og husholdningsapparater", sagde Hartung. "Og takket være netværksforbundne muligheder og kunstig intelligens vil energieffektiviteten fortsat forbedre sig". I denne sammenhæng kunne Bosch øge sit salg af forbundne elværktøjer, husholdningsapparater og varmesystemer med 50 procent i 2021 – fra 4 millioner enheder i 2020 til mere end 6 millioner.

Bosch optrapper sin klimaindsats – vækst gennem elektrificering

Bosch er forpligtet til at opfylde målene i EU's Green Deal, og implementerer allerede i dag i vid udstrækning klimabeskyttelseskrav i sine divisioner: Bosch har på sine 400 lokationer verden over været klimaneutral siden første kvartal af 2020. Frem mod 2030 planlægger virksomheden at reducere CO2-emissionerne i sin forsyningskæde fra indkøb til brug af produktet med 15 procent. Ifølge Hartung giver elektrificering allerede anledning til flere og flere forretninger. "Vi genererer milliarder i salg med elektromobilitet. Vi har tocifret vækst med varmepumper til hjemmet, og elektriske drivlinjer påvirker også den industrielle teknologi", sagde Hartung. Han mener, at dette anbringer virksomheden i en stærk position: "Bosch omsætter klimaindsatsen til vækst". Virksomheden viser, hvordan overgangen til klimaneutralitet kan lykkes både økologisk og økonomisk, sagde han.

Bæredygtig mobilitet – vækst fra bilindustrien og industriel teknologi

Bosch udnytter også yderligere vækstpotentiale inden for elektromobilitet. Siden slutningen af 2021 har virksomheden produceret krafthalvledere af siliciumcarbid (SiC), som kan udvide elektriske køretøjers rækkevidde med op til 6 procent. Ifølge markedsanalyseinstituttet Yole, vil SiC-markedet som helhed vokse i gennemsnit med 30 procent årligt til over 2,5 mia. dollars i løbet af de næste tre år. Med sin SOFC-teknologi spiller Bosch en rolle i overgangen til vedvarende energi, samtidig med at der åbnes nye forretningsmuligheder.

I 2024 planlægger virksomheden at investere mere end 400 mio. euro i SOFC-teknologi og yderligere 600 mio. euro i mobile brændselsceller.

Bosch er også gået ind i fabriksudstyrsbranchen til batteriproduktion. Ifølge virksomheden vokser det globale batterimarked med op til 25 procent årligt. Sammen med Volkswagen undersøger Bosch mulighederne for at gøre processer til battericellefremstilling klar til mængdeproduktion. Hartung sagde: "Vores fælles mål er, at en europæisk leverandør skal være omkostnings- og teknologiførende inden for mængdeproduktion af batteriteknologi".

Eksperter ser de fælles planer som et vigtigt skridt på vejen mod klimaneutral mobilitet og masseproduktion af bæredygtige batterier.

Softwaredomineret mobilitet – tocifret vækst på et marked, der er milliarder værd

Bosch har også til hensigt at opnå vækst og udvide sin position inden for softwareudvikling til køretøjer. Forretningsområdet Mobility Solutions forsyner allerede årligt mere end 200 millioner styreenheder med sin egen software til køretøjer verden over. Bosch forventer, at markedet for software til biler når et volumen på omkring 200 mia. euro i 2030. "Bosch kommer til at se en tocifret vækst på dette marked", sagde Dr. Markus Heyn, chef for Mobility Solutions og medlem af bestyrelsen i Robert Bosch GmbH.

Ifølge Heyn har Bosch allerede anlagt den strategiske plan for dette. Virksomhedens portefølje af applikationsuafhængig køretøjssoftware vil blive samlet i dens ETAS-datterselskab midt i 2022. ETAS vil tilbyde grundlæggende køretøjssoftware, middleware, skytjenester og udviklingsværktøjer til universel anvendelse. Desuden vil Bosch' nye afdeling, Cross-Domain Computing Solutions, skabe applikationsspecifik køretøjssoftware med særlig hardware til funktioner såsom førerassistance og automatiseret kørsel. På dette område indgik Bosch i slutningen af januar 2022 en omfattende alliance med Cariad, som er Volkswagens softwaredatterselskab. "Vores mål er at fremskynde processen til at gøre delvist og højt automatiseret kørsel i hverdagskøretøjer til virkelighed", sagde Heyn. "Vi ønsker at sætte standarder for markedet, og det vil gavne andre bilproducenter".

Forretningsudvikling i 2021 – alle brancher har øget omsætningen

Bosch-koncernens øgede ikke kun sin samlede omsætning i forhold til året før, men var også over niveauet før krisen i 2019. "Virksomhedens brede diversificering på tværs af forskellige brancher og regioner har betalt sig endnu en gang", sagde Dr. Markus Forschner, medlem af bestyrelsen og økonomichef for Robert Bosch GmbH. Mobility Solutions, der er det største forretningsområde, og som genererer det største salg, registrerede en betydelig vækst, selvom erhvervsklimaet i fjerde kvartal satte en bremse på udviklingen. Salget steg 7,5 procent til 45,4 mia. euro på trods af chipmangel, som havde en særlig stor indvirkning på bilindustrien. Forretningsområdet Industrial Technology har især nydt godt af genopretningen på markedet for maskinteknik og opnåede salg på 6,1 mia. euro. Dette er en stigning på 20 procent, både i nominelle værdier og efter justering for valutakurseffekter. Forretningsområdet Consumer Goods oplevede igen en stærk efterspørgsel efter produkter til hjemmet og haven. Med 21 mia. euro lå salget væsentligt over det foregående års niveau. Dette er en stigning på 13 procent. Forretningsområdet Energy-and Building Technology steg 11 procent til 5,9 mia. euro – en vækst på 12 procent efter justering for valutakurseffekter. Her har forretningen nydt godt af en stærk efterspørgsel på klimavenlig opvarmningsteknologi.

Udsigter for 2022 – den globale økonomi er præget af usikkerhed

Bosch forventer, at den globale økonomi vokser mellem 4 og 4,5 procent i 2022 mod ca. 5,5 procent i 2021. På trods af imponerende fremskridt med vaccinationer i mange lande forventer Bosch, at Covid-19 fortsætter med at pålægge samfundet og økonomien store byrder i 2022. Derudover vil igangværende forsyningsflaskehalse og stigende priser på råvarer, primærprodukter og transport have stor indflydelse på den globale økonomi og påvirke erhvervslivet i mange sektorer, især bilindustrien. Den markante stigning i inflationen i mange sektorer og regioner giver også uklare udsigter. Forudsat at erhvervsklimaet ikke forstyrres yderligere, forventer Bosch-koncernen at øge sit salg i 2022 og opnå en EBIT-margin fra drift, der mindst svarer til året før. På trods af disse betydelige udfordringer er Forschner stadig optimistisk for fremtiden: "Bosch har et solidt finansielt grundlag for at investere i strategisk vigtige områder og fortsætte sin nuværende kurs". Målet er fortsat at vokse hurtigere end markedet i de sektorer og regioner, der er vigtige for Bosch.

Pressekontakt

Lisa Berg Nielsen
Communications Manager

Telefon

Generelle spørgsmål om Bosch

Flere nyheder