Gå til hovedindhold
Bosch i Danmark

En sundere prognose i en smart, forbundet fremtid

The AIoT Show - Sundhed

En dag vil vi alle være vores egen læge. En fantasifuld idé, selvfølgelig, men takket være fremskridt inden for sundhed og teknologi er det måske alligevel ikke så usandsynligt at antage, at tingene vil begynde at gå i den retning i de kommende år.

Bosch anvender ikke ”Invented for life”-sloganet uden grund, og mens sundhed muligvis ikke er det største område for Bosch, så bliver den stadig mere vigtig. Du behøver ikke at lede længe efter eksempler, fx det arbejde, der blev udført under Covid-pandemien, hvor virksomheden spillede en førende rolle i udviklingen af hurtige tests til diagnoseplatformen Vivalytic, som giver pålidelige resultater på mindre end 30 minutter.

Vivalytic diagnostic platform

Wearables er en smart løsning

Mens mange spørgsmål stadig ikke er løst, ved vi allerede, at intelligente, forbundne enheder, der ofte bæres på kroppen, nogle gange assisteret af sensorer, der er indlejret i kroppen, sandsynligvis vil give patienter mulighed for at få større kontrol over deres sundhed i de kommende år.

Mens intelligente, forbundne wearable-enheder vil være til stede, uanset hvor vi vender blikket hen i de kommende år, er potentialet for dem inden for sundhedssektoren enormt, hvilket gør AIoT til en stærk business case ikke bare for virksomheder som Bosch, men også virksomheder inden for life sciences og lægemiddelindustrien.

– Fokus på sundhed er på linje med flere af vores forretningsmodeller, hvor vi inkluderer Bosch-sensorer, software, forbundne løsninger og service, siger Ralf Mårtensson, Business Development Manager, Nordic, som har base i Stockholm. Og dette er helt bestemt et marked i vækst, især inden for fjernbaseret pleje. Du kan bruge produkterne til at måle dine egne tal, uden at skulle besøge en læge eller sygeplejerske. Du kan sende dataene direkte til dem fra dit hjem. I sidste ende handler det om, at vi kan implementere nye løsninger med vores komponenter, viden, software og erfaring inden for IoT og AI, tilføjer han.

Med forbundne wearable-enheder vil vi ikke bare kunne diagnosticere vores egne symptomer bedre, men læger med hurtig adgang til data vil kunne afdække underliggende trends mere enkelt og advare om forestående problemer meget hurtigere. Og i mange tilfælde vil dette redde liv.

Så hvad kan vi forvente at se mere af i fremtiden? Sensorer vil helt sikkert være til stede overalt. Deres tilpasningsevne betyder, at du vil kunne se dem hjælpe med problemer som overvågning af muskelbevægelser hos Parkinson-patienter, unormal hjerterytme eller personer med risiko for stroke, astma samt hjerte- og lungesygdomme. Patienter kan, som resultat heraf, blive mere mobile, og behovet for fysiske besøg på hospitalet kan reduceres markant.

Og ikke kun om enheder på kroppen. På hospitaler kan sporingsudstyr fx anvendes til livsvigtige maskiner og vigtige enheder. Det vil være lettere at finde dem, når der er brug for dem, og de indsamlede data vil hjælpe med at overvåge deres effektivitet.

Virtual Reality (VR)

Norden

Bosch lægger ikke skjul på koncernens vilje til at dedikere tid og ressourcer til eksisterende og fremtidige sundhedsløsninger, hvor nogle vil gøre brug af Virtual Reality (VR). Mange interessante projekter er i gang her i Norden. Et af dem i Danmark, hvor Bosch i samarbejde med Københavns Professionshøjskole og Rødovre Kommune har udviklet et VR-værktøj til børn og unge med ADHD, Asperger og andre syndromer.

Ved hjælp af et VR-headset kan de se og øve sig på situationer på forhånd, som kan stresse dem i det virkelige liv. I dette tilfælde blev en gruppe unge trænet i at rejse alene i den offentlige transport for første gang i deres liv takket være træningsspillet ”VR Bus Ride”.

Ved hjælp af en virtuel følgesvend kan de studerende navigere gennem hele rejsen fra at swipe deres rejsekort til at identificere tydelige vartegn og kommende busstoppesteder til at identificere den rigtige destination og afslutte deres rejse.

Dette er blot en af mange måder, hvor nye, intelligente enheder vil booste livskvaliteten, ikke bare for patienter, men også for dem, der arbejder med dem. Bosch ser det som en stadig vigtigere del af virksomheden at promovere og udvikle denne proces.

Del på: