Gå til hovedindhold
Bosch i Danmark

Robotternes rolle i fremtiden – AIoT og Industri 4.0

The AIoT Show - Industri

Forestil dig følgende scene. Produktionslinjen stopper. Inden for få sekunder registrerer en sensor et problem, et kamera zoomer ind på produktionslinjen, og inden for millisekunder sender den data til et kontrolcenter, der alarmerer medarbejderne om situationen. De får besked om, hvilket værktøj der skal bruges til at afhjælpe problemet, nøjagtigt hvor de skal hen, og hvor lang tid en robot skal bruge til at løse situationen.

Det er denne type virkelighed, vi kan forvente på vores fabrikker i fremtiden, når produktionen fortsætter med at udnytte de stigende fordele ved AIoT. Dette vil være særligt velkomment i sektorer som produktion, jernbaner, byggeri, logistik og genanvendelse, hvor virksomheder i dag står over for store udfordringer i form af begrænset udbud af råvarer, øget efterspørgsel, konkurrence om volumen og stadig strengere regler.

Tyskland fører an

En konkret respons på situationen blev præsenteret af Bosch i 2021 med åbningen af virksomhedens første AIoT-fabrik i Dresden. I produktionsanlægget, der fremstiller mikrochips, vil kunstig intelligens forbedre produktionen og give mulighed for hurtig konvertering til nye produkter.

Fabriksteknikere bruger briller med indbyggede kameraer, og vedligeholdelse kan udføres – hvis det er nødvendigt – fra en afstand på op til 9.000 km. Hvert eneste data i den fuldt forbundne intelligente fabrik indsamles i en central database med det resultat, at der hvert sekund genereres produktionsdata, der svarer til omkring 500 sider tekst. På en enkelt dag vil dette svare til mere end 42 millioner sider.

Industri 4.0 handler om at kombinere mennesker, maskiner og data på den mest optimale måde. Her har Bosch gode muligheder for at opnå succes med IoT-løsninger og kunstig intelligens, der kan revolutionere hele produktionsprocessen.

AIoT og industri 4.0

Sagens kerne

Bosch’ tilgang er baseret på behovet for at hjælpe med at strømline virksomhedens drift med konnektivitet. Intelligente industrielle IoT-løsninger vil anvende realtidsbaserede data fra sensorer til at overvåge og forbedre effektiviteten, reducere menneskelig indgriben og reducere energiudgifter, mens fabriksgulvet, intelligente forbundne maskiner, værktøjer og sensorer giver teknikere og ledere et præcist og opdateret billede af deres processer. Indsamlede data kan udnyttes til at minimere nedetid under vedligeholdelse, mangel på ressourcer og mangel på medarbejdere på fabrikken, mens medarbejdere automatisk kan spore delene, når de bevæger sig gennem samlebåndet ved hjælp af sensorer.

Selv tilsyneladende små problemer, som at medarbejdere mister deres værktøj, kan faktisk være ganske udgiftstunge i det store perspektiv. Her vil intelligent forbundet værktøjer kontrolleret af en form for ”find min telefon”-app hjælpe med at tilbageerobre værdifulde minutter og timer på en arbejdsuge.

Og i forhold til maskinerne, kan edge processing, intelligente selvlæringskameraer og intelligente sensorer bruges til overvågning af status og vedligeholdelse af alt fra pumper og gaffeltrucks til komplette produktionslinjer i hele bygningen.

Industri 4.0

Avancerede softwareløsninger er afgørende for dette, og hos Bosch's Center for Artificial Intelligence er der udviklet og anvendt software, der specifikt er koncentreret om at opdage problemer tidligt i fremstillingsprocessen.

I rent økonomiske termer er besparelsespotentialet med Industri 4.0 enormt. Hos Bosch investerer vi ca. €500M i et globalt digitalt konnektivitetsprogram, hvor omkring 240 fabrikker vil implementere en AI-løsning, der kan spare dobbelt så meget som den originale investering allerede inden 2025.

Høj sikkerhed

Andre steder vil nye sensorer og kameraer booste sikkerheden og trygheden. Det videobaserede branddetektionskamera Bosch Aviotec er et godt eksempel. Dette avancerede IP-kamera har indbygget videoanalyse, så det ved hjælp af en trænet algoritme, som registrerer flammer og røg direkte ved kilden, kan reagere langt hurtigere på potentielle farer.

En nordisk model

På nordisk plan arbejder Bosch i mellemtiden målrettet på at skabe en fabrik til fremtiden i Tranås i Sverige. Baseret på automation, smarte løsninger og AIoT drives fabrikken af Bosch Thermoteknik AB som er specialiseret i varmepumper. Blandt mange planer på fabrikken er installation af intelligente værktøjer, der ”taler” med hinanden, og selvguidende transportrobotter, der ved, hvornår lagerbeholdningen er lav, og hvornår monteringsdelene skal afhentes.

– Generelt vil disse nye tiltag sandsynligvis blive introduceret i branchen lidt efter lidt. Det kan være, at AIoT bliver implementeret delvist i produktionslinjerne, eller måske i forskellige funktioner, fx som intelligente værktøjer, selvom man alternativt blot kan følge eksemplet fra Dresden og implementere ny teknologi 100 %, siger Ralf Mårtensson, Business Development Manager, Nordic.

– OGS (Operator Guidance System) kører allerede. Næste niveau er assistentsystemet Active Assist, der giver operatøren direkte support til, hvordan man gør tingene, i hvilken rækkefølge de skal gøres, og hvilke dele eller værktøjer der skal bruges. Det, de alle sammen har til fælles, er, at de skal tilsluttes til MES-softwaren (Manufacturing Execution System).

– Håbet er, at denne avancerede fabrik vil fungere som rollemodel for andre, ikke bare i Norden, men også i andre regioner, tilføjer Martensson.

Revolution eller evolution?

Industri 4.0 er langt mere end et smart marketingudtryk og vil sandsynligvis mere være en evolution end en revolution. Intelligente, forbundne enheder vil hjælpe både ud fra et driftsmæssigt perspektiv, men vil også sammen med cloud-teknologi give mulighed for optimering af udstyr og drift. Og Bosch vil være helt i centrum for denne udvikling.

Del på: