Mere teknologi for bedre luft: Bosch hjælper byer over hele verden i kampen mod luftforurening
25.07.2019
"Ren luft vedrører os alle. Hos Bosch har vi erkendt, at vi også har et ansvar for at bekæmpe luftforureningen" - Volkmar Denner, Koncernchef hos Robert Bosch GmbH
– Over hele verden strømmer folk ind fra landområderne til byerne. I 2050 vil der være mere end seks milliarder mennesker, der bor i mega-byer – dobbelt så mange som nu. I den samme periode vil den urbane trafik blive tredoblet. En tættere befolkning og mere trafik betyder forringelse af luftkvaliteten. Over hele verden fra Paris til Shanghai står byerne derfor over for en stor udfordring: De skal opretholde individuel mobilitet for mennesker og gods og samtidig forbedre luftkvaliteten. Det er ikke nogen nem opgave: Ifølge World Health Organization (WHO) lever ca. 90 % af verdens befolkning nu i områder, hvor luftkvaliteten er dårlig. Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) vurderer, at den økonomiske skade pga. luftforurening globalt ligger på ca. 5 milliarder amerikanske dollar. Hovedparten af dette er stigende sundhedsomkostninger. Ren luft vedrører os alle, siger koncernchef Volkmar Denner. ”Hos Bosch har vi erkendt, at vi ikke kun har et globalt ansvar for klimabeskyttelse, men også et lokalt ansvar for at bekæmpe luftforureningen. Og for at leve op til dette ansvar skal vi bruge mere teknologi, ikke mindre. Med teknologi, der er ”Invented for life”, kan vi hjælpe byerne og gøre verden til et bedre sted.” Bosch arbejder derfor både over og under motorhjelmen for at gøre mobilitet så emissionsfri som mulig og påtager sig også som arbejdsgiver ansvaret for en bedre luftkvalitet over hele verden.
Forstå faktorerne bag luftkvalitet: Andre byer, andre udfordringer
Tekniske fremskridt og ændrede regler har forbedret luftkvaliteten markant, især i Europa og USA. Dårlig luftkvalitet skyldes ikke kun bilernes emission. Industri, landbrug og energisektoren bidrager også til luftforureningen i forskellig grad over hele verden. Luftsammensætningen varierer markant fra sted til sted – det samme gælder andelen af skadelige stoffer i luften som partikelholdigt materiale, ozon, svovldioxid og kvælstofilte. Andre faktorer, der påvirker luftkvaliteten, er kemiske processer i atmosfæren udløst af temperaturændringer, vindforhold og solindstråling. Fx øger sollys ozonkoncentrationen, og ozon kan reagere med kvælstofmonoxid og danne kvælstofdioxid (NO2). For at få bedre forståelse for denne proces og samle mere information om skadelige stoffer i luften forskellige steder i byerne har Bosch udviklet et system til måling af forureningen. De kompakte målebokse testes for øjeblikket i Stuttgart samt Paris og Marseille. Systemet har til formål at levere pålidelige data om luftkvaliteten, der fx kan bruges til at kortlægge luftkvaliteten i realtid i en by som basis for mere effektiv trafikmanagement.
Under motorhjelmen: Fokus på kvælstofoxid og partikelemission
Bosch bruger sin knowhow og betydelige økonomiske ressourcer for at gøre bilerne klar til fremtiden. Det er vigtigt både at fremme udviklingen af elektromobilitet og videreudvikle forbrændingsteknikken. Det er målet at konstruere en forbrændingsmotor, der ikke længere bidrager væsentligt til luftforureningen i vores byer. Med udviklingen af ny teknologi til dieseldrevne biler har Bosch taget et stort skridt i denne retning. Denne teknologi, der nu successivt går i serieproduktion, reducerer emissionen af kvælstofoxid til langt under fremtidens grænseværdier. Med andre ord vil kvælstofoxidemission fra nye dieseldrevne biler ikke længere være relevant. Partikelemissionen fra dieseldrevne biler har længe ikke været relevant pga. partikelfiltret. Bosch har også dette mål for benzindrevne biler og gør gode fremskridt: Ændringer af motorer og effektiv udstødningsgasbehandling kan reducere partikelemissionen til et niveau, der er ca. 70 % lavere end Euro-6d-temp-standarden. I Europa udfører Bosch ikke længere udvikling af benzinmotorer, der ikke har et partikelfilter. Samtidig søger virksomheden også at minimere partikelemissionen fra bremsesystemerne. iDisc fra Bosch producerer fx op til 90 % mindre bremsestøv sammenlignet med en traditionel bremseskive, og det regenerative bremsesystem fra Bosch kan sågar forhindre mere end 95 % af bremsepartiklerne i elbiler.
Over motorhjelmen: Forståelse, planlægning og styring af bytrafikken
Bosch forbedrer ikke kun luftkvaliteten under motorhjelmen. ”Vi har fokus på de store linjer, siger Denner, ”og ser på langsigtede mobilitetstendenser, især i byerne.” Bosch er nu i forhandlinger med over 100 kommuner og regioner over hele Europa. Målet er at forbedre luftkvaliteten. Ud fra en bils accelerations- og bremsemønster kan Bosch med stor nøjagtighed udlede hele bilflådens opførsel på vejen og dermed den totale emission. Bosch indsamler derfor nu anonyme data i Stuttgart og omegn for at udlede, hvordan trafikken skal ændres for at reducere emissionen. På denne basis rådgiver Bosch byer om trafikplanlægning og trafikmanagement. I Stuttgart har Bosch fx vist, at emissionen af skadelige stoffer fra flåden ved Tysklands travleste trafikknudepunkt kan reduceres med op til 20 % med trafikstabilisering. Det er bare en af mange retninger for fremstød, der for øjeblikket gennemføres af Bosch. En anden er lanceringen af e-scooter sharing service COUP. Dette Bosch-datterselskab driver en kombineret flåde på 5.000 elektriske scootere, der leverer lokalt emissionsfri mobilitet for mennesker i Berlin, Paris og Madrid. Bosch bruger også rene softwareløsninger til forbedring af luftkvaliteten. Triffix app’en fra Bosch’s opstartsvirksomhed af samme navn leverer skræddersyede trafikinformationer fra A til B og alternative ruter i realtid direkte fra byens trafikkontrolcenter. Dermed sørger app’en for, at trafikken ikke går i stå.
Ansvar som arbejdsgiver: Mobilitetsmanagement for medarbejdere
Hvis trafikken slet ikke opstår, kan den ikke gå i stå. Det er princippet bag det mobilitetsmanagementsystem, som Bosch benytter sig af til sine medarbejdere. Alene i Stuttgart og omegn tilbagelægger 50.000 Bosch-medarbejdere hver dag mere end 1,5 km – og det er kun 1/8 af alle Bosch-medarbejdere på verdensplan. Løsningen er at bruge shuttlebusser, der fjerner mange af disse individuelle rejser. Bosch bruger ikke kun shuttlebusser i Stuttgart, men også i Istanbul (Tyrkiet), Curitiba og Campinas (Brasilien) og Changsha, Beijing, Shanghai og Suzhou (Kina). I Shanghai transporterer 10 langdistance- og 7 kortdistancebusser fx mere end 1.000 passagerer om dagen. Medarbejdere kommer også sammen på arbejde vha. samkørselsplatformen SPLT, som Bosch overtog i 2018. App’en gør det lettere at danne kørefællesskaber og anvendes efter start i Mexico nu også i Stuttgart og omegn. Desuden tilbydes Bosch-medarbejdere mulighed for at have hjemmearbejdsplads eller arbejde fra en mere praktisk virksomhedslocation. Som Bosch’s brede engagement viser, skal der en lang række forholdsregler til for at forbedre luftkvaliteten. Kun ved at indføre sådanne strategier vil byer over hele verden igen kunne ånde lettet op og fortsat give deres stadig stigende befolkning en høj livskvalitet.
Pressekontakt
Lisa Berg Nielsen
Communications Manager